BOGATECH millor equip del món en la utilització de sensors i millor súper equip del món a la RoboCup Junior

Carta rebuda de Josep Maria Fargas, després de la exitosa participació de BOGATECH, de la qual és l’entrenador, amb el recolzament de l’empresa RO-BOTICA, a la competició internacional RoboCup Junior 2011, a Istambul, Turquia.

___________________________________________________________________

Benvolgudes i benvolguts,

Per segon any consecutiu BOGATECH ha participat al campionat del món de la RoboCup Junior International que aquest 2011 s'ha celebrat a Istanbul en representació d'Espanya. BOGATECH ha estat el primer equip de l'Estat Espanyol que s'ha presentat a aquesta prova, aquest any per segona vegada. Assistir a un esdeveniment mundial amb més de 3.000 participants entre totes les categories, que està considerat com els olímpics de la robòtica, és un gran privilegi. A més de presentar el treball realitzat durant tot el curs en la prova individual, la competició Junior és un esdeveniment multi-cultural perquè l'últim dia de competició els equips s'ajunten de tres en tres, en el que s'anomenen súper equips, fent especial atenció a que les llengües i cultures dels equips siguin diferents per crear, en el cas de la prova de dansa, una nova i única representació amb una nova coreografia, un nou disseny de robots amb la seva reprogramació, amb una nova música, etc., que cal realitzar en menys de 24 hores. És una prova que posa de manifest la capacitat de nenes i nens en ser creatius, en dominar la tecnologia, en treballar en equip, en superar la barrera del llenguatge i de la cultura, i en explicar com han treballat.

Estem extraordinàriament orgullosos i satisfets perquè aquest any BOGATECH ha tornat a obtenir dos premis:

  • Premi al millor equip del món en la utilització de sensors (RoboCup Junior World Best Use of Sensors)
  • Premi al millor súper equip del món (RoboCup Junior World Best Super Team)

BOGATECH va presentar l'exercici "Sominis de Musicoides" on els robots toquen instruments musicals, en una orquestra formada per 4 musicoides tocant 4 xilòfons, 3 musicoides tocant el piano (2 les notes blanques i 1 les negres), 1 musicoide de percussió amb una pandereta, 2 maraques i 1 cascabell, un membre de l'equip tocant la viola i un altre dirigint tota l'orquestra. A més, el robot de percussió sincronitza tots els musicoides mitjançant la llum i fins i tot una animació realitzada en Scratch que representa l'escena, sincronitzada mitjançant la placa de sensors PicoCAT. Ha estat una representació molt original, creativa i arriscada que els jutges han valorat molt positivament. A nivell de programació, l'exercici va consistir en realitzar un programa informàtic que es pogués llegir com una partitura, on un número representa la nota a tocar i un altre el valor del temps d'aquesta. Aquesta característica va permetre, en el súper equip amb un equip australià i un altre de Singapur, harmonitzar una nova melodia pels 4 xilòfons, incloent-hi acords de 2 notes tocats pels xilòfons de 2 en 2, en un temps rècord i amb un resultat espectacular. A més, la sincronització amb la música va ser perfecta, la qual cosa va impressionar a tota l'audiència.

SONY DSC SONY DSC

Personalment, l'ambició com a entrenador és que la representació surti tal com ha estat assajada i planejada per tal de que els nens mostrin el seu treball i capacitat, i per tal d'evitar tornar a casa amb la frustració de no haver-ho fet prou bé. Però això no sempre és possible per culpa dels nervis, la tensió i els imprevistos que sempre surten. En el nostre cas, la representació va sortir molt bé, excepte petits problemes de qualitat d'àudio culpa de l'escenari i del soroll ambiental, i a sobre l'equip va obtenir dos premis molt importants que no sempre es poden tenir, i que evidencia l'èxit del treball personal i en equip, i la perseverança dels nens en anar practicant i millorant la seva representació.

SONY DSC

Finalment, el més important és que hem conegut nenes i nens, professors i professores i pares i mares de tot el món participant en una activitat única i amb els mateixos interessos, salvant les barreres de l'idioma, de cultures diferents, de tradicions i comportaments de vegades difícils d'entendre; i en canvi, mitjançant el joc, l'esforç, el talent, la creativitat, la il·lusió, l'esforç d'escoltar i entendre, la paciència, el treball entre equips i el treball individual i col·laboratiu, hem pogut obtenir uns resultats extraordinàriament importants i satisfactoris.

A la nostra web www.bogatech.org trobareu més informació i les fotos de la competició.

Salutacions,

Josep Maria Fargas

BOGATECH

__________________________________________________________________

Enhorabona Campió! Aviat haureu de llogar un magatzem o inaugurar un museu per guardar o exposar tants trofeus!

Comentarios