Jornada Catalana de l'Ensenyament de la programació a Nenes i Nens: programa10



 Actualment disposem de nous entorns i llenguatges de programació que tenen la mira posada en el públic en general i en l'escola en particular. Aquests entorns han estat dissenyats per tal que uns i altres percebin la programació:
  • Com una eina d'expressió personal i col·lectiva.
  • Com un dels recursos per potenciar l'aprenentatge actiu.
  • Com un instrument per incidir de manera activa en el nostre entorn digital.

En aquest mateix context cal tenir present un sector emergent amb diferents propostes de materials didàctics (tant estructurats com de bricolatge electrònic i mecànic) que permeten realitzar projectes de robòtica a l'abast de l'alumnat de l'educació bàsica.

 La finalitat de la Jornada del 22 de maig és presentar l'experiència que entre tots plegats estem assolint en aquest àmbit educatiu. Per l'altra, volem posar a debat una qüestió: hem de veure la programació com una de les competències digitals que l'alumnat ha d'assolir?

En qualsevol cas, ens agradaria molt saber de vosaltres, segur que podem aprendre molt els uns dels altres! Si teniu intenció de venir a les jornades PROGRAMA 2010, el dissabte 22 de maig, i sou mestres amb adreces de correu de l'XTEC, si us plau, inscriviu-vos fent servir el corresponent formulari. En altre cas, us preguem ompliu el formulari d'inscripció del Citilab, i si teniu alguna experiència interessant per compartir, digueu-nos-ho en fer la inscripció.


JORNADA PROGRAMA 2010

09:30 - 10:00 Recepció i distribució de la documentació
10:00 - 10:10 Presentació de la jornada
10:10 - 10:40 Programació a les matemàtiques de l'educació bàsica?
  • Antoni Aubanell, Jorge Sánchez, Joan Jareño i Sergi Múria.  CREAMAT
  • La programació és molt formativa pel que fa a l'organització d'idees, pel que suposa de contacte amb una sintaxi i una semàntica no natural i molt formal, per les possibilitats que té d'exploració de camps de la matemàtica que ara resulten molt poc treballats, per la dinàmica assaig-millora que estableix, i per la concepció constructiva dels errors en la programació.
10:40 - 11:00 La recerca de continguts curriculars en l'àmbit de l'Scratch
11:00 - 11:30 Café

11:30 - 12:10 Scratch, un recurs per a l'expressió i la creació de narratives interactives.
  • Frank Sabaté   Escola Projecte
  • Poden alumnes de primària programar els seus propis videojocs? I crear les seves narracions interactives? Doncs, sí: aquest és el tercer curs que alumnes de 4t de primària esdevenen creadors de programes que després comparteixen amb els alumnes d'ESO, els seus pares i els pengen a la xarxa a disposició de tothom.
12:10 - 12:45 De la idea al projecte
  • Jordi Achon. Servei TAC, Dept. Educació Generalitat de Catalunya
  • En un entorn de programació, el principal repte és la producció d'idees. Per realitzar-les (programar-les) caldrà que l'alumnat aprengui com generar-les i la metodologia de la resolució de problemes (la construcció del programa).
12:45 - 14:00 Taula RodonaProgramar: una de les competències digitals que han d'aprendre els nostres alumnes?
14:00 - 16:00 Dinar

16:00 - 18:00 Robòtica en Acció

Tallers i/o demostracions rotatives de 30 minuts aproximadament per a grups de 20-25 assistents. 

L'experiència de ROBOLOT
  • Toni Moreno, Joan Prades, Joan Pellicer
  • L'androide. Robots als laberints.
  • Presentació de la placa de sensors PicoCat per a l'Scratch
  • ROBOLOT va aparèixer durant el curs 2001/2002 com una iniciativa d'un grup de professors i d'alumnes de l'IES SEP La Garrotxa. Durant la fira de Sant Lluc (mes d'octubre) alumnes de moltes escoles d'ensenyança secundària de diferents comarques i províncies, i fins i tot algunes de fora d'aquest àmbit, així com alguns participants universitaris es troben en aquesta convocatòria per "comparar" el funcionament dels seus robots. Robolot s'ha consolidat com un dels referents més capdavanters de la robòtica escolar.
L'experiència del Citilab:
  • Marina Conde, Joan Güell, Víctor Casado, Jose García, Jordi Delgado
  • Programant Arduino des de Scratch.
  • Una de les fites del Grup de Programació del Citilab ha estat millorar les eines que fem servir per a l'ensenyament de la Programació, per fer aquesta tasca encara més atractiva. Aprofitant que Scratch és open source, al Citilab l'hem modificat per poder programar i manipular hardware Arduino des dels blocs d'Scratch. Aquesta feina ha estat realitzada principalment per Marina Conde.

 Aprendre a programar amb Moway
  • Empresa Minirobots
  • Moway és una eina educativa. És una solució completa d'aprenentatge que permet als estudiants descobrir la Programació a través d'un programari senzill i intuïtiu amb el que controlaran el robot i els seus dispositius d'entrada i sortida, desenvolupant, des d'un primer moment, els seus propis programes. La seva eina programari MowayGUI és una eina programari amb un llenguatge gràfic i intuïtiu basat en diagrames de flux que evita la necessitat de conèixer les regles de cap llenguatge de programació.Té un interfície molt intuïtiu que permet als alumnes i professors aprendre a programar dissenyar els seus propis programes. MowayGUI et permet programar el teu Moway i carregar els teus programes en el robot a través del port USB.
Taller - Exposició de Robòtica Educativa de Ro-botica.com.
Taller de MARF Informàtica
  • Marco Antonio Rodríguez, MARF Informàtica
  • Demostracions de robots construits per estudants
 
Co-finançat per:

 Col·labora:


Amb el suport de: CREAMAT, AULATEC, ROBOLOT, CDEC, UPC

Comentarios

  1. Fa un parell de dies vaig descobrir la jornada i vaig fer la inscripció. No he rebut cap confirmació però espero poder ser-hi!

    ResponderEliminar
  2. Perfecte Edu, així tindrem la oportunitat de coneixer-nos personalment. La teva tasca a l'India amb robots educatius és encomiable.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

¡Tu opinión nos interesa! Cuéntanos algo bonito